Sunday, January 5, 2014

Your water may be CLEAR…But, is it CLEAN?

Salam semua ;)

Saya rasa tajuk ni sangat catchy kan? Immediately, trigger our brain !!

Hmm memang betul pada mata kasarnya jernih tetapi macam mana dengan kebebasan daripada segala elemen-elemen yang tak nampak dek mata? How sure are you? atau soalan lain, how many percent are you sure? atau how sure is your sure? Hehe ..

Berdasarkan pengetahuan sains saya, mikroorganisma ada di mana-mana dan kita tak nampak malangnya. Bekalan air kita tu datang daripada loji pembersihan air, cara mikroorganisma itu dimatikan adalah dengan menambahkan klorin di dalamnya. Pernah pergi swimming pool? Berbau klorin kan? Kalau di swimming pool tu, lagilah banyak klorin ditambahnya sebab macam-macam orang berenang dalam pool dan bermacam-macam kotoran bukan setakat mikroorganisma tau..faham kan faham kan kotoran apa yang saya maksudkan hihi haha :D

Ok, sekarang kita minum air yang ada klorin. Even kita didihkan pun air tu, klorin masih ada. Ada long term effect? Ohh, semestinya ada. Bila kita introduce/ telan something yang bukan diperlukan oleh badan kita, MESTI ada kesan. Jadi, apa kesan pengumpulan klorin dalam badan kita since kita minum air almost every 10minutes - 30minutes in a day?? Long term effect boleh menyebabkan kanser dan banyak lagi masalah kesihatan yang lain. Boleh baca di references yang disediakan.


Jadi, kenapa saya sibuk-sibuk ni? Hehehe..Mesti ada tujuan. Oh, yess..I would like to introduce you all with our NANO NATURE WATER FILTRATION SYSTEM from Tupperware Brands. Hero of the day, I would say ;)




Dari introduction yang saya buat di atas. We have two main problems with our drinking water at home:

1. Kehadiran klorin

2. Kehadiran kekeruhan – can see by naked eyes. Mana-mana water filter berjaya menjernihkan air ;)






So how NANO NATURE WATER FILTRATION SYSTEM saves the day?

Sebenarnya ada 3 peringkat penapisan yang dilakukan oleh penapis ini.

1. Peringkat 1: menapis 99.99% bakteria dan virus, bendasing dan zarah-zarah halus. Bagaimana? Pada peringkat ini gentian fiber yang bersaiz SUPER halus sebanyak 200 000x lebih halus daripada gentian rambut manusia digunakan (patented: pleated nano-ceram filter). Can you imagine betapa sensitifnya tapisan pada peringkat ini? Hihih

2. Peringkat 2: menulenkan (purify) air daripada klorin, bahan kimia organik, logam berat dan bau busuk menggunakan carbon block filter. Jadinya, hasil tapisan telah bebas drpd klorin dan bahan-bahan lain seangkatan dengannya. Karbon ni pula tak bahaya ke?Tak bahaya..Bukti? Ok, ce baca..ce baca hihi..

3. Peringkat 3: water enhancing atau pengukuhan air..Apakah? Gini, menggunakan media drpd mineral bakuhan (batuan berasal drpd volcanic) yang telah mempunyai sebanyak 19 mineral yang bermanfaat kepada manusia dan meningkatkan tahap kealkalian air. Jadi keletihan, sakit-sakit otot dan seumpamanya dapat dikurangkan. Hmm..Boleh baca di sini yer berkenaan bakuhan mineral ni ;)






Apa kelebihan-kelebihan lain NANO NATURE WATER FILTRATION SYSTEM?

1. One cartridge will do it all – Daripada peringkat 1-2 menggunakan kartrij yang utama. Manakala peringkat 3 adalah tangki penambah mineral yang boleh dipasang jika diperlukan. Jadi hanya 1 katrij utama yang wajib ditukar setelah indicator menunjukkan ianya perlu ditukar atau untuk setiap 5000L which ever comes first.

2. Green – Langsung tak menggunakan elektrik. Hanya guna bateri AA untuk memastikan indicator berfungsi yang perlu ditukar bila anda tukar kartrij utama. Fuhhh, jimat bil !! Dah la tariff elektrik da naik kan? Hihi.. :D

3. Compact & Portable – Saiznya sangat kompak ! kalau anda seorang yg sangat health conscious, angkut la filter ni sekali bila pergi long vacation atau balik ke kampung. Why not kan ?? :P

4. Smart – ada LED indicator yang menunjukkan telah tiba masa untuk menukar kartrij. Jika penggunaan adalah tahap biasa-biasa, kartrij utama ini mampu bertahan selama setahun. Kalau meniaga, saya tak pasti la. Mungkin penggunaan adalah lebih daripada biasa.

5. Low Maintenance – tak perlu ada orang datang rumah untuk service penapis. DIY je semua…Tunggu je indicator tu menyala hhihih…Jimat duit !! No need to spend on labour cost.

6. Easy Self-Installation – Segalanya DIY. Manual utk install & tukar-tukar kartrij tu disediakan dengan terperinci. Don’t worry, Be Happy ;)

7. Certified – diakui dan diiktiraf sebagai produk berprestasi tinggi. Ingat Najib je ke boleh dengan NKRA dia tu heheh ..Copps, oleh siapa? Oleh NSF and WQA..nanti cari yer..


Psssttt.. dengan   NANO NATURE WATER FILTRATION SYSTEM, anda boleh minum air direct from your tap. Tak perlu didihkan air anymore ..Go GREEN !!






Wow, I thinks that’s all.



Akhir kalam, make your priority right!! Memang diakui NANO NATURE WATER FILTRATION SYSTEM ini mahal tetapi nikmat kesihatan itu lebih berharga rasanya. Are we agree on that?





Thinks very hard ya ;)

“Your water may be CLEAR…But, is it CLEAN?”



Sekian, terima kasih atas bacaan anda. Moga bermanfaat ! 
Azrina
013-2123611/ 013-2480712
fb: Azrina Tupperware



FAQs


More infos ..



References for your reading ..


1. Effect of chlorine http://extoxnet.orst.edu/faqs/safedrink/chlor.htm

2. Why add chlorine, pros and cons http://environment.about.com/od/earthtalkcolumns/a/chlorine.htm

3. Is your water safe http://www.mercola.com/Downloads/bonus/chlorine/default.aspx

4. Carbon filtering http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_filtering

5. Why used carbon http://science.howstuffworks.com/environmental/energy/question209.htm

6. Bakuhan minerals http://wellnessfilter.com.au/HowitWorks/Enhancement/tabid/82/Default.aspx

7. Bakuhan benefits http://world-food.net/effects-of-quartz-porphyry-bakuhan-seki-on-soil-quality-and-grain-yield-of-wheat-triticum-aestivuml/

No comments:

Post a Comment