Tuesday, February 11, 2014

kitchen improvement ideas with Tupperware

Salam

Saje dok google image kitchen organisation and improvement..Pada pendapat saya, jantung sebuah rumah terletak pd dapurnya. Rumah saya sekarang ini, barang-barang dapur lg banyak berbanding barang-barang di ruang tamu, second hall atau bedroom. Suami saya ada usik2 katanya mungkin sbb kami ni kuat makan. Itu salah satu faktorla..Tidak dpt disangkalkan lagi ! hehe

Susunan secara tidak teratur sebenarnya melecehkan kerja utk mendapatkan barang-barang yg dikehendaki terutamanya bila saat2 genting dan terkocoh-kocoh. Menyakitkan hati saja !

Penyimpanan bahan-bahan masakan secara tidak betul juga boleh merosakkan bahan-bahan tersebut. Membazir pula jadinya.

Jadinya di dapur pun perlu ada 5S yang sebenarnya banyak di adopt dr Jepun. 5S stands for Seiri (Sisih), Seiton (Susun), Seiso (Sapu), Seiketsu (Seragam) & Shitsuke(Sentiasa Amalkan). Kakitangan kerajaan & badan berkanun sangat familiar dengan semua ini. Saya tak pasti pula kakitangan swasta.

Oleh itu, jom 5S di mana-mana shj !! Bukan mommies sahaja tau perlu aplikasi 5S ini. Cuba latih daddies and kiddos juga. Kalau tidak penat juga mommies nak sentiasa amalkan sorang-sorang.

Jom tengok solusinya dengan Tupperware. Jimat in the long term, insyaAllah ;)



























Sebagai sumber inspirasi. Walau apa pun, perlu berdasarkan kemampuan kita dan cara nak 5S tu bergantung pd kreativiti dan fungsi/ kegunaan sesuatu bahan..

Diingatkan 5S bukan bermaksud boleh membazir, ok.. ;)


Sekian..



No comments:

Post a Comment